Stigande priser

av Werner

I DN berättas i dag om ett nytt prisrekord på modern konst. Denna gång satt av en ryss. Roman Abramovich som kanske mest är känd för att han köpte fotbollslaget Chelsea, betalade 520 miljoner kronor för Francis Bacons konstverk Triptyk. Vem var underbidder? Abramovich kan inte ha varit en ensam galning – någon måste ha bjudit precis under den nya ägaren.

 

DN:s artikel kan läsas här:

 

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=773100

 

Under 2007 ökade Stockholms auktionsverk sin omsättning med 40% mot föregående år. Christie´s resultat har fyrdubblats på fem år. Brittiska Sotheby kan visa upp liknande siffror.

 

För ett tag sedan publicerades rapporten ”The international art market, a servey of Europe in a global context”. Den är sammanställd av Dr Clare McAndrew som är redaktör för tidskriften Wealth. Rapporten visar att omsättningen på den internationella konstmarknaden har stigit från 209 miljarder år 2002 till 408 miljarder 2006. En ökning med 95%. Framför allt är det i samanhanget nya länder som dykt upp som Ryssland, Kina och Indien.

 

http://www.wealthmagonline.com

 

I DN:s artikeln citeras Yamini Metha som ansvarar för Christie´s indiska auktioner. Hon säger att det handlar inte bara om att köpa varor. Det handlar även om att bygga upp något unikt, med både ett estetiskt och intellektuellt värde.

 

Detta tror jag att varje samlare kan känna igen sig i. Ingen samling är den andra lik. Även om de flesta av oss som samlar på konst, böcker, mynt eller antikviteter inte har samma resurser som Abravovich, upplever vi nog att vi bygger upp något unikt och personligt.

 

Den nyfikne kan även spana in Abramovich båt som ligger för ankar i Stockholm för tillfället.

 

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=672&a=772770

Annonser