Vikingahysteri

av Werner

Stockholm ska få sitt efterlängtade vikingamuseum. Turister har ofta blivit besvikna när det inte finns något gediget museum ägnat åt vikingarna och deras tid. Det är just det många vill ha. Det ska mer bli ett upplevelsecentrum än ett traditionellt museum. Herman Lindqvist har sagt att ”från Kambodjas djungler till Påskön har jag fått engagerade frågor om vikingarna – så varför finns inget vikingamuseum?”

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=775793

På Birka bygger man ett vikingatida stadskvarter. Det är ett samarbetsprojekt mellan Gotlands högskola och Riksantikvarieämbetet.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=776535

Vikingatiden är verkligen ett lyckat varumärke. Från att begreppet skapades, under nationalismens blomstringstid på 1870-talet, har det varit en framgångssaga. Begreppet är slagkraftigt och går att fylla med känslor och drömmar (kanske just därför ett upplevelsecentrum). Trots att vikingarna har väldigt lite med Sverige som nation att göra kan tidsenliga motiv få pryda de svenska euromynten om vi ansluter oss till den sista etappen i valutasamarbetet.

Så här kan det komma att se ut. Ganska trevligt tycker jag. Om detta skulle bli verklighet kan turistnäringens sätt att slå mynt av vikingatiden bli väldigt konkret.

Annonser