Ny bok

av Werner

Fick i dagarna del tre i serien Studia Numismatica Upsaliensia. Doften av nytryckt bok spred sig i rummet när jag öppnade kuvertet.

Det är en mycket trevlig bok som beskriver ”Svenska vikingatida och medeltida mynt präglade på fastlandet” i Uppsala myntkabinett. Ansvarig utgivare är Harald Nilsson som nu går i pension från sin tjänst vid myntkabinettet i Uppsala.

Kjell Holmberg har skrivit en kommentar till varje myntherre som finns representerad i boken. Jag tycker verkligen om Kjells sätt att skriva. Han presenterar myntherren i en eller ett par meningar och går sedan direkt på det väsentliga; det vill säga myntningens karaktär under just den myntherren. Den som önskar en historiebok hittar själv detta på annat håll. Kjell har stenkoll på sina medeltidsmynt och förmedlar sina kunskaper på ett lättfattligt och stilrent sätt.

Jonas Rundberg har fotograferat mynten och lagt upp dessa i katalogdelen. ALLA 526 beskrivna mynt finns avbildade. Tillsammans har Kjell och Jonas utformat texterna till katalogen.

 TACK till Kjell, Jonas och Harald

Annonser