Grand Antiques

av Werner

Vart annat år arrangerar Sveriges Konst och Antikhandlareförening en mässa i Stockholm: ”Grand Antiques” på Nordiska Museet. I år äger den rum den 14-16 november och innehåller en hel del nyheter. Ett 30-tal antikhandlare ställer ut sina klenoder i museets stora hall. Det är fjärde gången som Sveriges Konst- och Antikhandlareförening, SKAF, arrangerar sin exklusiva antikmässa med endast utställande medlemmar på museet.

En av årets nyheterna är att man bjudit in Dolores Design för att fritt tolka fem svenska regenter i graffitti-utställningen ”Kings”. Det ska bli spännande att jämföra gamla 1600- och 1700-talsporträtt på Karl XII med en modern graffittikonstnärs tolkning av samma kung.

I år var det första gången man hade en pressvisning innan mässan där man bjöd in pressen så att de skulle kunna få en förhandstitt på vissa objekt. Det bjöds även på några kortare kåserier av Jan Ribbhagen, Rickard Thunér och personerna bakom Dolores Design som består av designduon Mikael Nyström och Rickard Moser som har en bakgrund både som graffittikonstnärer och från Konstfack. 

På pressvisningen berättade den nya ordföranden för SKAF Erik Edelstam om en studie som gjorts om den internationella konst och antikbranschen. Här nedan följer några intressanta fakta som presenterades i undersökningen.

 

  • År 2006 omsatte den globala marknaden c:a 43 miljarder Euro fördelat på 52 % i handeln och 48 % via auktioner. Den svenska marknaden omsatte samma år 450 miljoner Euro med samma fördelning mellan handeln och auktioner.

 

  • USA omsatte år 2006 46 % av marknaden, England 27 %, Frankrike 6 % och Kina 5 %. Totalt omsätter dock Europa tillsammans 44 %. Sveriges marknadsandel är c:a 1 % av omsättningen, men över 3 % av volymen. Vi säljer alltså ganska många föremål men till ett lägre snittvärde.

 

  • Inom den svenska auktionshandeln säljs c:a 87 % av varorna för ett pris under 5,000 Euro.

 

  • Från år 2002 till år 2006 har omsättningen globalt nästan fördubblats, detta gäller även för Sverige.

 

  • Inom EU består marknaden av över 41,000 företag med c:a 220,000 anställda. Av dessa är c:a 1,000 företag verksamma i Sverige.

 

  • Handeln totalt beräknas bestå av 75,000 företag av vilket de 4,000 största beräknas stå för 75 % av omsättningen.

 

  • Inom handeln kom 40 % av försäljning från mässor. Exporten var drygt 40 % i snitt, men generellt högre ju mindre lokal marknad man var verksam på.

 

  • Handeln har blivit mer och mer globaliserad med nya aktörer på nya marknader, bland annat i Kina, Ryssland, Indien och Arabstaterna.
Annonser