Tung helg

av Werner

Det har varit en fullspäckad helg för antikintresserade. Grand Antiques-mässan på Nordiska museet hela helgen samt visning på Bukowski. På Bukowski fanns inte så mycket för mig förutom att det alltid är trevligt att bläddra i Erik Dahlbergs Suecia Antiqua et Hodierna, (lot nr 798 och 799).

På Grand Antiques mässan fanns 25 utställare på plats. Ett par myntsamlare syntes smyga runt i jakt efter trevliga associationsobjekt till sina samlingar. Det var även ett ypperligt tillfälle att träffa de antikvariathandlare var av en del vare sig finns på nätet eller har butik. Charlotte Du Rietz som är specialiserad på Asien och Afrika hade ett antal förordningar rörande ostindiska kompaniet. Ett annat tryck som fanns både hos konsthandlaren Åmells och Antikvariat Inger Johansson-Thor var Gustav III:s inbjudan till tornerspelet på Ekolsund 1776. Exemplaret hos Åmells kostade 450 000kr och det hos Johansson-Thor kostade 60 000kr.

Ja, det var väl kanske inte hela sanningen. Visst är det ett trevligt och sällsynt tryck men nämnas bör att man hos Åmells fick den enda kända målningen på Gustav III då han är iförd full tornerrustning på köpet. Rustningen finns på Livrustkammaren. Hos Antikvariat Inger-Johansson Thor fick man en liten låda med tryck samt en handskrift som alla på olika sätt behandlade tornerspelen vid Ekolsund.

Det är kul att notera att handlare ger dessa tryck den respekt de förtjänar genom att visa upp de, vackert inramade, på denna mycket exklusiv mässa. Det billigare exemplaret med lådan är sålt. För den som är intresserad återstår att vända sig till Åmells. Något annat exemplar av trycket finns för närvarande inte till salu.

De enda mynt som fanns på mässan var ett antal kopparslantar och plåtar från 1700-talet. De låg i Ribbhagens monter och var endast dekoration.

Tyvärr fick mässan en del dålig publicitet i Svenska dagbladet då handlare anklagas för att handla med stöldgods.

Artikel 1

Artikel 2

Se även artikel i DN

Annonser