Noga utvalt

av Werner

 Jag fick i dagarna en ny bok i händerna. Den bär titeln Noga Utvalt – betydande enskilda numismatiska bok- och manuskriptsamlingar i nutida Sverige. Vid första anblicken har den ett ganska oansenligt yttre, men döljer en skatt av tankar reflektioner kring numismatiska bibliotek. Som både myntsamlare och bokintresserad är det verkligen spännande läsning. Fyra myntkunniga personer med var sitt bibliotek i ämnet presenterar ett urval ur sina samlingar. Fint och rikligt illustrerad kåserar författarna kring sitt urval. De fyra är Sonny Serrestam, Björn-Otto Hesse, Jan-Olof Björk och Kjell Holmberg.

Vi får följa författarna från sina första förvärv som ofta var uppstarten till ett livslångt samlande och lärande, fram till hur deras bibliotek har utformats till vad de är i dag. Det är bra spridning på de fyra kapitlen då författarna har olika inriktningar på sina samlingar; från bruksbibliotek till rent antikvariska ”finsamlingar”.

Jag ska inte trötta ut er med exempel ur boken utan säger i stället som så – om ni har något som helst intresse av mynt och litteratur om mynt – LÄS DEN!

 noga-utvalt1

Annonser