Varför 6: juni?

av Werner

När man en dag som denna träffar människor som vet att man har läst några poäng historia vid universitetet blir man ofta ombedd att säga något om orsaken till vår nationaldag. Kommentaren ”varför är det just den 6 juni nu igen?” är inte helt ovanlig. När man då ger dem alternativ att välja antingen mellan dagen då Gustav Vasa valdes till konung i Strängnäs, regeringsformen 1809 eller regeringsformen 1974, är det många som föredrar Gustav Vasa. Kan det vara så att historia legitimerar? Ju längre tillbaka desto bättre?

Jag vet att jag någonstans har sett ett verk om den forntida civilisationen i Indusdalen med titel ”Pakistans 5000-åriga historia”. Pakistan var inte ens påtänkt förrän 1932-33 då namnet hittades på av några militanta studenter. Som stat har landet bara existerat från 1940. Det finns lika liten anledning att tro på ett samband mellan civilisationen i Mohenjo Daro och de nutida ledarna i Pakistan som att tro på ett samband mellan trojanska kriget och regeringen i Turkiet. Men visst, Pakistans 5000-åriga historia låter bättre än dess 70-åriga historia.

Men låt oss nu gå ut för att njuta av vädret, trevligt sällskap och det fantastiska välstånd vi har tack vara tidigare generationers slit.

euro_sverige

Annonser