Kärleksfulla föreningar

av Werner

Lilla Nygatan 5 är väl i myntkretsar mest känd för Loheskatten med sina drygt 18 000 mynt som hittades där vid en ombyggnation 1937. För ett par dagar sedan hölls en fashionabel pressfrukost i restaurang Leijontornet, som huserar på den adressen, med syftet att informera om nyheter inför årets antikmässa i Älvsjö.

Årets tema är kärleksfulla föreningar. Inte helt oväntat med tanke på det stundande bröllopet. Aktiva aktörer på mässan tävlar om olika långsökta sätt att tolka året tema. Allt för att lyckas klämma in sina intressen och föremål. Missförstå mig dock inte. Jag är positiv till att antikmässan har dessa olika teman varje år. Det blir lite roligare helt enkelt.

Det blir robotar i renässansmiljö, kläder och accessoarer från Paris-Järvsö och författarmatinéer vilket är helt nytt för i år på initiativ av Inger Johanson-Thor. Robotar i stället för antikviteter, undrar du kanske. Nej, då – antikviteterna finns kvar. Sveriges Konst- och Antikhandlarförening har 35 utställare på Antikmässan. Totalt finns det 250 utställare utspridda på mässans 4.500 kvm.

För den som letar brukar det alltid finnas lite mynt undanstoppade i någon monter. Flera antikvariat brukar även vara på plats även om det var lite barskrapat med det förra året. Kanske kan författarmatinéerna lyfta fram böckerna på årets mässa. Vi får hoppas att Inger Johanson-Thor lyckas med detta.

I år äger mässan rum den 18:e till 21:a februari.

Robotar av denna typ kommer vara i rörelse på mässan och interagera (som det heter) med vårt kulturarv.

Annonser