MISAB II

av Werner

Myntauktioner i Sverige AB har hållit sin andra auktion. Samling Rosenlund med flera mynt och medaljer gick under klubban lördagen den 13:e mars.

Arrangörerna hade som precis som sist gjort ett mycket fint jobb med katalogen. Även arrangemanget var väl genomfört. En trevlig dag med många fina mynt och medaljer som gick under klubban. Jag förstår om utroparen kroknade något på slutet av denna marathon-sittning. Flera långa budstrider och det faktum att över tusen nummer skulle ropas ut på en dag gjorde att det tog sin tid och man blev lite spak på slutet. Vid de större auktionshusen finns det väl ingen utropare som behöver stå mycket mer än en timme eller så innan de blir avbytta. Allt för att personalen skall vara pigg och alert. Den förvirring som uppstod kring vissa nummer har jag fullt överseende med. I mina ögon är det starkt att behålla röst och koncentration under alla dessa timmar.

Summan av alla utrop landade på 4 422 225kr. Riksdaler och andra stormynt gick bra och bidrog nog till en stor del av totalsumman. Dagens dyrgrip blev omslagsmyntet, den fantastiska riksdalern från Karl X Gustav. Utropet låg på 75 000kr och landade på 142 000kr. Man blir ju lite lätt spak av 1600-tals mynt i den kvalitén i allmänhet och riksdaler i synnerhet. Även besittningsmynten var det god strid om. Det som möjligen föll något mellan stolarna var vissa kopparmynt och några småmynt trots de över 80 personer som slutit upp till auktionen och även många anbud.

Objekt nummer 53 och 60 fick ett rekorderligt pris tack vare sin härkomst. De har legat på havets botten i 333 år. År 1628 följde de med ner i djupet när regalskeppet Wasa gick till botten, och fick inte se dagens ljus förrän bärgningen 1961. Proveniensen satte nog omkring faktor 10 på dessa mynts slutpris.

Annonser