Numismatisk litteratur

av Werner

I går kåserade Hesse kring sitt boksamlande på Svenska numismatiska föreningens möte. En trogen skara bokvänner samlades för att lyssna på denna nestor inom sitt gebit. Hesse berättade om hur det hela startade för hans del och hur han gått till väga i sin forskning. Det var en trevlig stund där vi fick höra något om hur Hesse filosoferade kring böcker och boksamlande.

År 2004 kom Hesses bibliografi över numismatisk litteratur. En bok som fyllde ett vakuum. Med sina 2400 nummer (inklusive olika upplagor och varianter) listar den en överväldigande stor del av den svenska numismatiska litteraturen fram till år 1903. Ett arbete av mastodontisk karaktär.

Fikapaus

Jag hoppas att Hesse känner den stora uppskattning jag och många med mig har till hans arbete. Själv har jag inte att haft möjlighet att ägna så många år åt samlandet av numismatisk litteratur, åtminstone inte på ett fokuserat sätt. Att då få möjlighet att använda sig av denna handbok är mycket lärorikt och inte minst tidsbesparande. Boken har redan betytt mycket, och inte minst kommer den betyda mycket för samlandet av numismatisk litteratur de kommande 50 till 100 åren.

I snar framtid kommer det troligtvis finnas en oslagbar duo för den som samlar svensk numismatisk litteratur. Den duon kommer bestå av dels Hesses bibliografi och dels auktionskatalogen över Frösells samling med litteratur som kommer auktioneras ut under kommande höst. Att få möjlighet att kombinera Hesses bibliografi med beskrivningar och prisnoteringar över Frösells samling kommer bli svårslaget.

Jag hoppas verkligen Myntauktioner i Sverige AB (som fått uppdraget att auktionera ut Frösells samling) kommer skriva utförliga kommentarer och illustrera katalogen rikligt.

Den som vill fördjupa sig bör läsa skriften Noga utvalt (2008). Där finner vi fyra väl läsvärda artiklar från fyra boksamlare av numismatisk litteratur. Här finner vi naturligtvis Hesse som en av de fyra.

Annonser