Tjugondag Knut

av Werner

Nu åker julsakerna in i förrådet igen. Adventstjärnan som plockas ner får mig att tänka på klädföretaget H&M. Enligt legenden var det framför allt adventstjärnorna som man sålde under 1940-talet som byggde fundamentet för H&M och familjen Persson. ”Tindra kristall” kom stjärnan att heta. Med hjälp av en fiffig konstruktion fick man ner priset till 2,50 kr mot konkurenternas 15 kr. Man hamnade i volymproduktionens goda cirkel. Försäljningssuccén varade långt in på 1960-talet.

 Enligt familjen Persson själva var det dock något helt annat som lade grunden till deras första förmögenhet. När ransoneringkorten kom 1940-41 såg man till att ta fram en kollektion med olika fodral att förvara korten i. När ransoneringen utvidagades var det snart en hel kortlek att hålla reda på. Den Perssonska grundmodellen var gedigen som en liten portfölj, med tryckknapp. Den klistades ihop av hemmafruar i Stockholm.

Denna succé var enligt Erling Persson viktigare än adventsstjärnan eftersom stjärnan var säsongsbetonad medan fodralen tickade på hela tiden.

Här är några olika modeller.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser