Nya sedlarna

av Werner

Vad tycker ni om valet av motiv på den kommande sedelserien?

Idel kultur! Inte en vetenskapsman så långt ögat kan nå. Dag Hammarskjöld är ett trevligt val men med tanke på att motiveringen till personerna är att ”det ska vara personer som gjort insatser inom kulturområdet i vid mening. Personerna ska ha varit verksamma på 1900-talet, ha en folklig förankring och ett internationellt anseende” så kan man undra om Hammarskjöld får pryda 1000-lappen i sin egenskap av att ha varit en av de 18 i Svenska Akademien, och inte för sitt arbete i FN eller att han fick Nobels fredspris. 

Historielös kulturfanatism har somliga kallat valen. Herman Lindqvist uttrycker saken så här: ”Vi glömmer vår svenska historia, och inte bara glömmer utan det är en trend i samhället att man ska förtränga att vi har en historia. Astrid Lindgren är väl ett bra namn, men annars är det här ganska ovärdigt.”

Hur som helst, så här skulle det se ut om jag fick bestämma: 

Valör Personmotiv Frånsidemotiv
20 kronor Astrid Lindgren Emil, Pippi m.m.
50 kronor Jöns J. Berselius Schematiska atomer svävande framför Linköping domkyrka
100 kronor Anders Celsius Celsiusobservatoriet i Uppsala, termometer
200 kronor Greta Garbo Kamera, film
500 kronor Carl von Linné Växter, djur
1000 kronor Alfred Nobel Bergsbruk

Visst, det blir lite gubbigt när inte hälften är kvinnor. Det är dessutom trist att kvinnorna får stå för kulturen och männen för vetenskaperna. Men det är så vår histora till stor del ser ut och med tanke på att det är tradition att bara ha döda personer på sedlarna är det svårt att få till på annat sätt.

 

 

 

 

Annonser