Interpol efterlyser mynt

av Werner

Tidigare i år stals den så kallade Benghazi-skatten från ett bankvalv i Libyen när staden intogs av rebeller. Den har nu efterlysts av Interpol, skriver The Art Newspaper.

De tusentals föremålen skulle då flyttas från ett bankvalv till ett annat och packades ner i två kistor och ett kassaskåp, men bara en av kistorna kom fram och man tror att även den andra har plundrats.

Plundrat bankvalv – Foto: Reuters

Skatten består av mynt, smycken och guldföremål som grävdes fram i Artemistemplet i Kyrene 1917, när landet var ockuperat av Italien. Fram till 1961 fanns den i Italien, men fördes tillbaka till Libyen 1961. Inte många känner till den, då den sällan visats för allmänheten. Det ställer också till problem i sökandet efter den nu, eftersom det bara finns ett fåtal bilder, och experter tror att de saknade föremålen blir svåra att hitta.

Benghaziskatten består av 364 guldmynt, 2 433 silvermynt, 4 484 bronsmynt samt 306 smycken och 43 andra antikviteter, bland dem statyer. Föremålen är bland annat från antiken, både grekisk och romersk tid.

Det har nu rapporterats att omkring 500 mynt har dykt upp i Egypten. Det sägs även att mynt från Benghaziskatten har förekommit på svarta marknaden i Libyen. Tyvärr finns inga fotografier på mynten och då blir det svårt att bevisa deras proveniens.

Bild från The Art Newspaper [http://www.theartnewspaper.com/articles/Interpol-confirms-Libyan-treasure-was-looted/24900]

Annonser